De week van 8 tot 14 oktober staat elk jaar in het teken van veiligheid. Tijdens de Week van de Veiligheid attenderen gemeenten hun inwoners en ondernemers met verschillende activiteiten op het belang van veiligheid. Een goed moment om ook eens stil te staan bij de veiligheid op jouw werk.
In de gehandicaptenzorg is veiligheid al langer een belangrijk thema. Veel organisaties treffen maatregelen om incidenten door agressie en geweld te voorkomen. En er zijn richtlijnen en protocollen over hoe te handelen als het toch een keer uit de hand loopt. Maar soms zijn die maatregelen niet voldoende.
Veilige cultuur
Je veilig voelen op je werk staat en valt met een cultuur waarin praten over gevoelens van onveiligheid mág. Waar je ’s ochtends mag zeggen dat je je die dag niet sterk genoeg voelt om alleen te zijn met die ene cliënt. Waar je het in je team durft aan te kaarten wanneer je je niet gesteund voelt. Waar je je teamleider erop durft aan te spreken als hij zegt dat agressie en geweld nou eenmaal bij je werk hoort.
Wat kun jij doen?
Maak het gevoel van veiligheid bespreekbaar! Vraag er eens naar bij je collega. Hoe veilig voel jij je tijdens het werk? Fysiek, maar ook sociaal. Wat kan de organisatie doen om het gevoel van veiligheid te vergroten? En wat kan je daar persoonlijk aan bijdragen?
Zo breng je met elkaar een dialoog over veiligheid op gang. Op deze website vind je meer informatie over hoe je vervolgens het thema veiligheid op de agenda houdt.